Doula worden?

Kies met de Doula Academie voor de professionele aanpak.

Contact

Op 7 september 2024 is de eerste live lesdag van de basiskennis & praktijk training (module 1) tot Academie Doula. Deze live lesdagen worden vooraf gegaan door online lessen en readers. Zo ga je direct de diepte in!

Als je begint als doula of nog onzeker bent over je eerder opgedane kennis dan is de complete Academie Doula opleiding voor jou bedoeld. Je volgt modules 1 t/m 5 en geniet van vele extra's als lid van de Doula Academie. Voel je welkom en kom thuis op de Kloosterdijk.

Doula Academy-93 kopie.jpg
Leer ondersteuning te bieden tijdens het plaatsen van een epiduraal

Het verkort lesprogramma van de Academie Doula basiskennis & praktijktraining (module 1)

Praktische tips & tricks van de werkvloer worden afgewisseld met fysiologische kennis in een dynamisch opleidingsprogramma van 2 aansluitende live lesdagen. Deze worden vooraf gegaan door een uitgebreid E-learning programma en meerdere readers. In totaal heb je 2 dagen online les. Deze lesdagen kan je inplannen naar eigen inzicht en agenda. We noemen dit module 1.

Hierna ben je direct klaar voor het volgen van de Academie Doula klinische kennistraining (modules 2 t/m 4). Je kunt het volledige lesprogramma en de totale studiebelasting hier opvragen.

LIVE LESDAG 1 (module 1): fysiologische basiskennis door Maartje Bruning en voedsel & vitamines door Denise van Eeden

  • Basiskennis fysiologie, hormonen en zenuwstelsel
  • Basiskennis pijnmedicatie en alternatieven binnen eerste- en tweede lijn
  • Weten wanneer bevallingsbegeleiding op te starten en optimaal verloop proces van zowel een eerste- als tweedelijns bevalling
  • Weten welk voedsel en vitamines ondersteunen bij de (gecompliceerde) zwangerschap
  • Badbevalling basiskennis

LIVE LESDAG 2 (module 1): fysiologische basiskennis in de praktijk door Maartje Bruning

  • Basiskennis ondersteunings technieken
  • Basiskennis bevalhoudingen
  • Kennis over het belang van aanraking en de rol van de bevalpartner
  • Basiskennis over gebruik fitness bal, rebozo/ bevalsjaal, TENS en andere doula tools
  • Basiskennis acupressuur en voetmassage technieken

De online lesdagen en E-learning volg je voorafgaand aan de live lesdagen, in je eigen tempo. Je krijgt daarnaast een aantal werkboeken en readers om door te nemen. Je krijgt online les van Rianne Reijneveld van Medisch Bevallen zodat je direct tijdens de live lesdagen op de Doula Academie verdieping op je kennis kan opdoen.

Zie jij hoe een bevalling in jouw coachende handen een betere ervaring kan worden? Hoe je vrouwen helpt om de bevalling ook in het ziekenhuis naar wens te laten zijn? Word Academie Doula en maak het verschil.

Na het afronden van de Doula Academie basiskennis & praktijktraining (module 1) heb je basisbegrip van een normaal fysiologisch verloop van de bevalling. Je kunt aanstaande moeders begeleiden. Ook leer je over meerdere technieken die door verschillende bevalcursussen binnen Nederland aangeboden worden. Zo kun je gericht doorverwijzen naar aanvullende disciplines daar waar jouw kennis stopt en word je de 'one stop shop for birth'.

Een sterke doula in elke situatie

Je weet om te gaan met elke situatie, en juist ook meerwaarde te bieden tijdens een medische bevalling. Je verricht geen medische handelingen, maar je begeleidt je cliënten adequaat dankzij je achtergrondkennis van procedures en protocol.

Dankzij jou zullen je cliënten zich ook thuisvoelen in een klinische setting. Hiervoor gebruik je technieken uit hypnobirthing, OFP (optimal fetal positioning), breathwork en zwangerschapsyoga. Jij weet wat er aangeboden wordt, door wie en waar. Jij bespaart je cliënten tijd én geld! This is what you DOula.

Geboorte van de doula

Doula worden heeft ook impact op jou als persoon. Wanneer je als aspirant doula je opleiding volgt, neem je dezelfde stappen als een aanstaande moeder. Een doula wordt geboren, net als een moeder wordt geboren als ze haar kind op de wereld zet. De Doula Academie biedt jou een volledige en veilige basis voor deze groei!

De Doula Academie leidt op tot professioneel doula in Nederland. De combinatie van de online lessen, readers en live lesdagen van de verschillende modules staat garant voor een solide basis waarmee je als doula direct een bloeiende doula praktijk kan opbouwen. Je verdient de investering in jezelf direct terug!

epiduraal ctg kniezit
Leer wat er allemaal anders kan, dan op je rug liggen tijdens epidurale verdoving

Wat jij als Academie Doula kunt

Als je zwanger bent, focus je vaak op de bevalling die je wenst. Het mooie plaatje: thuis, in de eigen sfeer. Terecht. Maar over een scenario in het ziekenhuis wordt dan niet meer nagedacht. Er bestaat soms angst, waardoor zwangeren niet voldoende zijn voorbereid op de realiteit van het ziekenhuis. Eenmaal in de klinische setting komt er veel op je cliënt af. Dit is waar we jou als Academie Doula juist gedegen op voorbereiden. Kennis geeft kracht. We stimuleren een ‘thuisbevalmentaliteit’ die je overal kunt toepassen. En dit is waar je jouw meerwaarde dubbel en dwars laat zien. In protocollaire kennis. In je mogelijkheden om zonder oordelen professioneel te communiceren met de zorgverlener en je cliënt. Op die manier draag je bij aan een gezonde bevalervaring van je cliënt.

Als doula sta jij naast de aanstaande moeder én de zorgverlener. Jij overziet wat er kan. Jij kent alle protocollen en kijkt voorbij de angst. Jij bent de brug tussen ziekenhuis en je zwangere cliënt.